Stugun

I Stugun finns vandringsleder till Stuguberget med fantastisk utsikt över Indalsälven och dess djupa dalar. Det är kanske mest känt för den fina och varierande klättringen och med sin lodräta klippvägg. Möjlighet att fiska från bryggor vid älvstranden. Dessa är även tillgängliga för funktionshindrade. Båtiläggningsplats finns om du vill ta med egen båt. I Stugun finns lekpark, grillplatser, restaurang, butiker, café, frisör och loppis. Här finns också en gammal kyrka från 1700-talet, unik i sitt slag och väl värd ett besök. Övernatta i husbil med eller utan el (frivillig Swish till ideella föreningen Stugubygdens framtid). Mörtsjöbadet ligger mellan Östra och Västra Mörtsjön, cirka 8 km nordost om centrala Stugun. Det är långgrunt och barnvänligt med en 200 meter lång sandstrand och stora gräsytor. Passa på att göra ett besök i Mårdsjön och "Cowboysommar" i juli. I Borgvattnet finns ett vandrarhem och ett välkänt spökhus där den som vågar har möjlighet att övernatta.

Text: Joakim Söderberg


Välkommen till Strömsnäsgården!
Här kan du njuta av härlig gårdsmiljö och den vackra omgivningen medan du intar något läckert från gårdscaféet, handlar närproducerade produkter i gårdsbutiken, hälsar på alla gårdsdjur och kanske bor över i Bed & Breakfast eller varför inte i en egen stuga. På Strömsnäsgården hittar du både fjällkor, höns, kaniner, getter, får samt småhästar och under sommaren bor de i sina gröna hagar. Gården ägs av Maria Stenman, född 1971. Hennes företagande började en gång i tiden med travhästar och arbete i familjeföretagets grillkiosk. När Maria tog över verksamheten på Strömsnäsgården för ca 20 år sedan bestod gården uteslutande av mjölkproduktion. För tillfället driver Maria verksamheten själv, men hennes dröm är att ha möjlighet att anställa någon i framtiden.

Gårdsbutik och kafé Gårdsbutiken erbjuder närproducerade produkter, inklusive eget mathantverk och varor från närliggande hantverkare. Kaféet är inrett i en gammaldags hemtrevlig miljö och här serveras lunch, smörgåsar, gofika samt barnmenyer. Medan barnen leker i lekparken kan gästerna ta fikat ut i trädgården eller till verandan med utsikt över sjön Gesunden och farmens djur. Mejeri Mejeriet blev efter dryga 5 års arbete färdigställt i början av 2023. Idag produceras här olika färskvaror som fil, yoghurt, tjockmjölk, färskostar, yoghurtsåser och olika smaksatta ostkakor.

Uthyrning hela året Här erbjuds Bed & Breakfast i trevliga rum med utsikt över Gesundssjön. Maria erbjuder boende per natt, weekend, vecka eller långtidsboende. Det finns även konferensmöjligheter med olika paketlösningar.Rummen är tillgängliga för uthyrning året runt, med enkel- och dubbelrum på två våningar samt kök, tvättstuga och sanitetsutrymmen. En stuga hyrs också ut och är lämplig för en till två personer.

Kaféet och butiken håller öppet under sommar och höst och har extraöppet vid jul och påsk. Strömsnäsgården annonserar främst på Facebook så gå gärna in där och gilla för att inte missa vad som händer.

Text: Sandra Söderberg