Bispgården

Industriorten Bispgården har ett strategiskt läge mellan Östersund och Sundsvall i östligaste delen av Ragunda kommun. I centrala Bispgården finns en aktivetetspark med många olika roliga aktiviteter som tex lekpark, basket, bouleplaner och hinderbana. I Bispgården huserar ett antal tunga industrier med en internationell marknad samt tre vattenkraftverk. En av Vattenfalls tre driftcentraler finns i Bispgården. Industritraditionen har funnits och utvecklats sedan de mer mekaniserade manufaktursmedjorna dök upp under 1800-talets första hälft. Den Thailändska Paviljongen och Döda Fallet är trevliga besöksmål i Bispgården under sommarhalvåret. Tre vandringsleder utgår från Älgårdsberget. Järåstigen tar dig sedan med till det vackra vattenfallet Byforsen och blomsterängarna med utsikt över Indalsälven. Längs vägen får du se många spännande växter. När du följer Geologistigen passerar du de olika jordarterna som tillsammans bildar en typisk norrländsk älvdal. Du får också möjlighet att se hur jordarternas utbredning styr vegetationen. Vandra längs Blomstigen som slingrar sig i utkanten av det före detta skolområdet. Passa gärna på att titta på alla de olika trädslagen som är skyltade i arboretet.

Döda fallet skapades
Magnus Huss även kallad Vildhussen föddes 18 april 1755 i Storboda i Torps församling i Västernorrlands län. Han dog tyvärr 23 juni 1797 genom drunkning i Indalsälven uppströms Liden. Magnus var en köpman i Sundsvall som år 1793 för 100 riksdaler åtog sig att bygga en timmerränna förbi den fruktade Gedungsen, även kallad Storforsen, där timret slogs sönder på sin väg till Sundsvall. Natten den 6 juni 1796 tömdes hela 20 km2 stora Ragundasjön på bara 4 timmar. Vattenfallet Storforsen blev plötsligt torrlagt och Döda fallet skapades.

Norrlandsresan
Thailändska Paviljongen, även kallad King Chulalongkorn Memorial finns uppförd i Utanede i Bispgården, Ragunda kommun. Den är byggd till minne av den Thailändska kungen Chulalonkorns besök på platsen 1897. Kungen kom till den allmänna konst- och industritillställningen i Stockholm 1897. Kung Oskar ville även visa andra delar av Sverige och föreslog två alternativa resor: Norrland eller en resa söderut och vidare till Norge. Kung Chulalongkorn valde norrlandsresan då timmer vid denna tid var Siams största exportprodukt.
Text: Jenny Melin och Emilia Rönnberg

Växtintresserade besökare från när och fjärran kommer till Bispgården

Stefans intresse för växter är stort. Hans första jobb var som trädgårdsarbetare på en handelsträdgård i Bergsåker. När möjligheten att överta verksamheten i Bispgården slog jag till och köpte handelsträdgården 1986, som då hade gått i konkurs. Jag började från en liten verksamhet till att stegvis öka produktionen och att bygga fler växthus. För att kunna driva handelsträdgården med all den passning som krävs av växter och värmesystem måste man alltid finnas på plats, berättar Stefan. Vår verksamhet har mottagits mycket bra och vi har återkommande besökare varje år. Vi ser ett växande intresse! Vi odlar mest sommarblommor, stora amplar och köksväxtplantor. De vanligare besökarna är växtintresserade från stora delar av Norrland som besöker oss för att titta på vår visningsträdgård, handla fruktträd och dvärgbarrväxter. Det är en liten traditionell Handelsträdgård med ett stort sortiment av alla typer av uteväxter. Vi har egen produktion av alla sommarblommor och perenner. I vår visningsplantering finns närmare 300 sorter av dvärgbarrväxter, många fruktträd och ett arboretum under uppbyggnad med mellan 40-50 olika lövträd och barrträd. Trädgården är öppen under perioden april till juli, samt under en begränsad tid från september till oktober. Det är fasta tider alla veckodagar och lördagar och öppet även på söndaggarna under högsäsongen maj-juni. Vi finns med på Facebook med täta inlägg under för- och högsäsong. Förutom att besöka handelsträdgården när man är på besök i Bispgården rekommenderar Stefan att besöka sevärdheterna Thaipaviljongen i Utanede och Döda Fallet

Text: Joakim Söderberg